Četras receptes ko pagatavot no ķiršiem

Godaģimene.lv Godaģimene.lv

Steidzam lasīt ķiršus un pagatavot  ko gardu no ķiršiem, kamēr kārumnieki strazdi nav tos nolasījuši

Ķiršu ievārījuma recepte un padoms, ja slinkums izņemt kauliņus
Sastāvdaļas:
Ūdens 2 1/2 glāze
Cukurs 1kg
Ķirši 1 kg
Gatavošana: ķiršus izlasa, nomazgā, izņem kauliņus, liek emaljētā traukā kārtām ar cukuru un atstāj uz dažām stundām, līdz sāk izdalīties sula, liek katlā, maisot uzvāra un uz lēnas uguns vāra gatavu, periodiski noņem putas. Ķiršu ievārījumu var vārīt arī ar kauliņiem, tad ogas sadursta ar adatu.


Baltmaizes pudiņš ar ķiršiem
Sastāvdaļas:
Ķirši – 600 gr
Piens – 250 gr
Baltmaizes šķēles – 6 gb
Margarīns vai sviests – 100 gr
Cukurs – 130 gr
Kanēlis – 1 ēd.k
Olas – 5 gab
Rīvēta citrona miziņa – 1 tējk
Vanilīncukurs – 1 tējk
rotājumam pūdercukurs – 1 tējk
Gatavošana: No ķiršiem izņem kauliņus. Pienu uzvāra. Maizi sadrupina un liek dziļā traukā. Pārlej ar pienu. Taukvielas saputo ar cukuru un kanēli. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus ieputo taukvielu un cukura maisījumā. Pievieno rīvētas citrona miziņas. Olu baltumus saputo stingrās putās. Pievieno vanilīnu. Taukvielu un olu dzeltenumu maisījumu sajauc ar maizes un piena masu. Pievieno ķiršus. Uzmanīgi iecilā saputotus olu baltumus. Pudiņa masu lej cepamā traukā. Cep cepeškrāsnī 200 grādos apm. 45 minūtes. Pudiņu sadala gabaliņos. Pārkaisa ar pūdercukuru. Pasniedz ar vaniļas mērci vai saldējumu.
Svaigus ķiršus var aizstāt ar ievārījumu. Tad cukuru nelieto.

Saldā ķiršu zupa ar biezpiena klimpām
Sastāvdaļas:
Ķiršu zupai:
ķirši
ūdens
cukurs
kartupeļu milti

Biezpiena klimpām:
2 paciņas biezpiena
4 ēd.k. cukura
vaniļas cukurs
50 g mannas
milti
1 ola
Gatavošana: Katlā ielej ūdeni, ieber ķiršus un uzvāra. Tad pievieno cukuru, vēl nedaudz pavāra, kamēr ķirši izjūk. Kartupeļu miltus izšķīdina aukstā ūdenī un lēnām pievieno ķiršu zupai. Biezpienam pievieno cukuru, vaniļas cukuru, olu un mannu. Visu kārtīgi samaisa, beigās pievienojot miltus. Katliņā uzvāra ūdeni un tam pievieno nedaudz sāls. Tajā ar tējkaroti liek nelielas klimpiņas.

Ķiršu kēkss
Sastāvdaļas:
Biezpiens 500 gr
Olas 4 gb
Cukurs pēc garšas
Mandeļu esence daži pilieni
Sviest 100 gr
Ķirši pāris saujas
Milti
Citrona sula mazliet
Soda 1/2 tējk
Gatavošana: Pāris sauju ķiršu attīra no kauliņiem. Olas sakuļ ar cukuru, piepilina mandeļu esenci – dažus pilienus pēc garšas. Kad mīkla gatava, un tomēr šķiet, ka esences varēja būt vairāk, to vēl var piepilināt beigās un mīklu rūpīgi samaisīt. Masai pievieno izkausētu sviestu, iespiež sulu no pus citrona, iedrupina biezpienu. Mīklu var kult ar rokas blenderi – ja vēlas, lai biezpiens kļūst viendabīgs. Pievieno ķiršus. Miltus sajauc ar pustējkaroti sodas. Miltus ieber tik daudz, lai veidojas bieza (bet ne stīva) masa.  Cep 180 grādos zeltaini brūnu. Cepšanai var izmantot gan lielā, gan mazo kēksiņu formas.  

FOTO: Shutterstock.com